Bebek | Konular | Kitaplar

şazike

ÇOCUK İÇİN AİLEDE BABANIN ROLÜ

Evin gizli kahramanı; Baba

Aile, toplumun en küçük birimidir ve anne-baba-çocuklardan oluşur. Bu tanımdaki baba ise ailenin temel direği; esas olarak evi geçindiren, ailesini kötülüklerden ve zorluklardan koruyan çok önemli bir "KAHRAMAN"dır.

ÇOCUK GELİŞİMİNDE ANNE BABA ETKİSİ

Eğitimin Çıkış Noktası
Artık çocuğun kral olduğu bir dönem yaşıyoruz. Bizler çocukken, bu kadar ön planda değildik. Biraz da bunun ezikliğini hissederek büyüdüğümüz için, çocuklarımıza özgüveni sonsuz vermek istedik.



Peki doğru mu yaptık?

Etrafta kontrol sorunu yaşayan tatminsiz çocuklara ve nadiren de olsa evimde bulduğum yansımasına bakarak söylüyorum ‘cık’. Türk ebeveyn olmayalım dedik, çok fazla Amerikalı olduk, oysa biraz Fransız olmak lazım diye özetleyebilirim konuya hakimler için.

Olmayanlar için açalım:

Günümüzde çocuk yetiştirme tutumu nasıl?
Yaptığımız, çocuklara sahip olmaları gerekenden, hatta talep ettiklerinden fazla bir gücü transfer etmek oldu. Onların her istediğini olumlamak, şöyle yanlış bir mesajı taşıdı minik beyinlerine: Sen o kadar güçlüsün ki, ben senin gücünle ne yapacağımı bilmiyorum. İmza: Ebeveynin!

Bunun da tasarladığımız mutlu çocuğu yaratmadığına hayal kırıklığı ile uyandık. Peki neyi nasıl yapalım? Fatma Hanım’dan dinleyelim:

Çocuğumu ne kadar tanıyorum?

Çocuğumu Ne Kadar Tanıyorum?
Aklınıza hiç geldi mi? Çocuklarınızın resimlerini incelemek bize neler anlatmak istiyor? Resimlerine baktınız mı? Çocuğun psikolojik gelişimi ve sosyal yaşantılarını zihinsel gelişimini, çocukların resimlerinden anlaya biliriz. Tabiî ki tam olarak bir resimle anlayamayız. Birçok resmini incelesek dahi tam anlayamayız ama bize iç dünyasından ipuçları verecektir.
Motor kasların gelişmesiyle çocuklar kalem tutmaya başlayarak. İlk zamanlarda karalama anlamsız çizgilerler ile başlayan çocuk ilerleyen yaşlarında diğer çocuklardan ayırt edici.
Kendi iç dünyasını yansıdan sosyal çevresini anlatan çevreyle kurduğu iletişime ait bizlere anlamlı ipuçları vermektedir.
Resim yapma oyun oynama gibi çocuğun iç dünyasını ve çevreyle kurduğu iletişimi resimleriyle daha iyi anlarız. Çocuğun dil gelişimi sınırlı olduğu için kendi duygularını tam olarak ifade edememektedir. Ama çocuk resimle bunları bize anlatır.
Resim Gelişimi Çocukta Devre Devre İnceleyecek Olursak