Bebek | Konular | Kitaplar

ÇOCUKLARDA KİTAP OKUMA ALIŞKANLIĞI NASIL KAZANDIRILIR ?

Sevgili anne ve babalar çocuklarınızın küçük yaştan itibaren kitap okuma alışkanlığını kazanması onların gelişimleri açısından çok önemlidir.

“Ağaç yaşken eğilir” atasözünde de olduğu gibi çocuklarımıza küçük yaştan itibaren kitap okuma alışkanlığını kazandırmamız gerekir. Bu alışkanlığı kazandırırken elbette sizlerin de bu alışkanlığı edinmiş olmanız gerekir çünkü daha önceki yazılarımızda da belirttiğimiz üzere çocuk anne ve babayı model alır aslında ve onun yaptıklarını tekrar eder. Siz de çocuklarınıza iyi birer örnek model olmak istiyorsanız ona iyi bir okuyucu olduğunuzu gösterin. Çocuklarınızla birlikte kitap okuyun ve kitapları hayatınızın en önemli bir parçası haline getirin. Çünkü kitaplar sayesinde birçok şey öğreniriz hayata dair. Çocuklarınıza kitap okumayı sevdirin ve böyleceonların geleceğine ışık tutun.

Çocuklarda kitap okuma alışkanlığının kazandırılması zihinsel, duygusal ve davranışsal gelişimleri açısından oldukça önemlidir. Günümüzde çocuklarımızın kitap okuma alışkanlığı edinemediklerini görmekteyiz. Özellikle televizyon, bilgisayar, internet, tablet veya diğer uyaranların çocukların dikkatlerini farklı noktalara çektiklerini ve bu doğrultuda ders çalışma veya kitap okuma gibi alışkanlıklarını kaybettiklerini görüyoruz. İşte bu nokta da en büyük görev anne babalara düşmektedir. Çocuklar ilk olarak davranışlarını ve alışkanlıklarını ailede kazanır. Dolayısıyla çocuğun okuma alışkanlığı ve eylemi de ilk olarak ailenin olumlu yönlendirmesiyle gerçekleşir. Bu noktada ailenin dikkat etmesi gereken hususlar:

Çocuklara geç yaşta okuma alışkanlığı kazandırmak oldukça zordur dolayısıyla çocuklarda kitap okuma alışkanlığı erken yaşlarda kazandırılmalıdır.

İlkokula başlamadan önce anne babalar yatmadan önce sesli bir şekilde çocuklarına masal veya hikaye okumalıdır. Bu durum hem çocuğunuzun hayal dünyasını geliştirir hem de çocukların kitaplarla tanışmasını sağlar.

Çocuklar ebeveynlerinin davranışlarını örnek alırlar dolayısıyla okuma alışkanlığı olmayan anne babaların çocuklarının okuma alışkanlığı edinmesi oldukça zordur. Kendisi kitap okumayan anne babanın çocuklarından kitap okuması beklenemez. Bu noktada ev içerisinde anne babaların dergi, gazete ve kitap okumaları gerekmektedir.

Ailenin tüm üyelerinin katıldığı ortak bir zaman dilimi oluşturulmalı ve bu zaman diliminde herkes kitap okumalıdır. Okuma saatinin sonunda herkes kendi okuduğu kitaptan birbirine örnekler vermelidir.

Çocuklarınızla beraber kütüphanelere gidip birlikte vakit geçirmek onlarla hem bir şeyler paylaşmanızı hem de onları kitapların dünyasıyla tanıştırmanızı sağlar.

Çocuklarınıza sizin seçtiğiniz değil onların seçtiği kitapları almaya gayret gösterin.

Çocuklarınız için seçtiğiniz kitapların dili ve akıcılığına dikkat edin. Yaşlarına uygun kitaplar seçin.

Çocuklarınız kitap okumayı öğrendikten sonra size bir şey okumak isterse onları sabırla dinleyin ve anlayışlı olun.

Çocuklar hediye almayı çok severler ve onlara kitaplarla ilgili hediyeler alın. Bunlar kitap ayracı, magnet veya yapıştırma olabilir.

Evinizin bir bölümünde çocuğunuz için kitaplık oluşturun, orası ona ait olsun ve dilediği gibi düzenlesin.

Baumberger, R. (1990), Okuma Alışkanlığını Geliştirme, Çev. Bengü Çapar.